Pengikut Ajaran Sesat ‘Si Hulk’ Ditahan Di Melaka, Tak Sempat Ke New Zealand Untuk Bersatu Dengan Pengikut Yang Lain

Foto : FB Samudera.my

Hasrat lelaki disyaki pengikut ajaran sesat Suhaini Bin Mohammad atau ‘Si Hulk’ untuk bersatu dengan pengasasnya di New Zealand (NZ) tidak kesampaian apabila dicekup Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) di rumahnya di Jasin, Melaka, Ahad lalu.

Exco Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Hal Ehwal Agama negeri, Datuk Rahmad Mariman berkata, lelaki berusia 38 tahun itu ditahan bersama isteri dan tiga anaknya pada 8.30 malam dan pihaknya turut merampas risalah ajaran sesat itu.

Menurutnya, penahanan dibuat hasil siasatan berterusan JAIM terhadap kumpulan itu selepas video dua lelaki Islam mengatakan Nabi Muhammad SAW adalah Allah tular di media sosial pada 20 Mac lalu.

“Dalam soal siasat, lelaki itu mengaku sepatutnya berangkat ke NZ bersama isteri dan tiga anaknya pada Selasa lalu untuk bersama pengasas ajaran sesat dan ahli kumpulan yang sudah berada di sana.

“Malah, dia juga sanggup berhenti kerja untuk berhijrah dan mencari pekerjaan baharu di negara berkenaan.

“Sebaik tular video berkenaan JAIM membuka kertas siasatan terhadap kumpulan ini dan maklumat diterima, akan ada lagi individu dari negeri lain berhijrah ke sana (NZ),” katanya kepada Harian Metro.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Sambutan Hari Guru Peringkat JAIM di MITC, hari ini.

Rahmad berkata, penahanan itu menunjukkan bahawa ajaran sesat itu masih ada pengikut setia yang sanggup melakukan apa sahaja semata-mata bersama pengasas yang juga pengusaha minuman kesihatan.

Katanya, siasatan turut mendapati ajaran ‘Si Hulk’ bermula tahun lalu dengan pengikut di Melaka dianggarkan antara 10 hingga 20 orang.

“Kumpulan ini tiada markas khusus dan bergerak dari satu tempat ke tempat lain kerana sukar menyebarkan ajarannya selepas difatwakan sesat dan menyeleweng daripada ajaran Islam, 30 Mei lalu,” katanya.

Beliau menyeru orang ramai supaya segera berhenti daripada mengikuti ajaran sesat itu dan merujuk JAIM jika terdapat kekeliruan.

Katanya, umat Islam yang terbabit penyebaran ajaran sesat boleh dikenakan tindakan mengikut Enakmen Kesalahan Syariah Negeri Melaka 1991.

Sumber : Harian Metro