PDRM Perintahkan Hak, Keistimewaan Dan Kuasa Inspektor Sheila Digantung

Foto : Harian Metro

Polis Diraja Malaysia (PDRM) sudah mengenakan perintah tahan kerja terhadap pegawai polis wanita, Inspektor Percubaan S Sheila Sharon.

Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standards (JIPS) Bukit Aman, Datuk Sri Azri Ahmad berkata, perintah yang diambil mengikut Seksyen 78 Akta Polis 1967 itu sudah disempurnakan terhadap pegawai berkenaan.

“Sehubungan itu, segala kuasa, hak dan keistimewaan subjek sebagai seorang pegawai polis adalah tergantung sehingga diputuskan oleh Pihak Berkuasa Tatatertib (PBT),” katanya kepada Harian Metro.

Beliau berkata, tindakan itu diambil selepas S Sheila Sharon dihadap ke Mahkamah Majistret, dengan tiga pertuduhan jenayah iaitu dua mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan dan satu mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan, hari ini.

Terdahulu, pegawai polis wanita yang tular dikenali sebagai ‘Inspektor Sheila’ didakwa di dua Mahkamah Majistret di sini, hari ini atas tiga pertuduhan mengugut dan mengaibkan kehormatan seorang anggota polis berpangkat lans koperal dan dua orang awam.

Bagaimanapun, tertuduh, S Sheila Sharon, 35, mengaku tidak bersalah atas ketiga-tiga pertuduhan itu yang dibacakan di hadapan Majistret Nur Hafizah Rajuni dan Chai Guan Hock.

Sumber : Harian Metro