Home Berita Semasa Jofliam Menang Tempat Ke-4 Pertandingan Masak Pizza Di Itali

Jofliam Menang Tempat Ke-4 Pertandingan Masak Pizza Di Itali

Foto : Vocket

Daripada suka-suka buat pizza dari rumah sewaktu PKP yang lalu, influencer dan usahawan Jofliam telah menyertai sebuah pertandingan memasak pizza di Itali baru-baru ini.

Lebih manis lagi, perjalanan yang jauh itu menjadi satu memori manis buat Jofliam dan pasukannya apabila mereka berjaya meraih tempat ke-4 dalam pertandingan memasak piza di Tutto Pizza Expo, pameran antarabangsa yang didedikasikan untuk peminat pizza seluruh dunia. Acara itu merupakan edisi keenam bagi tahun ini yang berlangsung di Napoli, Itali.

Memetik hantaran TikTok isterinya, @cikepal06 menyatakan terdapat 50 pasukan dari seluruh Itali termasuk USA dan 1 pasukan mewakili Malaysia, Jofliam Pizza Wagyu 150. Pasukan itu turut dianggotai oleh dua orang tempatan di pembuat pizza itu.

“Sangat susah orang Itali nak bawa bendera negara lain, tapi Salva sanggup demi Jofliam . Terima kasih Salva,” petik hantaran TikTok @cikepal06.

Tambahnya lagi, sangat susah pembuat piza yang terkenal dekat Italy nak kenal orang dari negara luar. Tapi mereka dapat kenal Jofliam dari Malaysia menerusi pizza wagyu yang menjadi rebutan ramai.

Memetik hantaran Instagram @jofliam pula, beliau menyatakan dia sendiri yang mahu pergi ke pertandingan tersebut. Semua kos pembiayaan ke Itali itu dibiayai sendiri atas sebab sukarela dan minat yang mendalam.

“Untuk Salva, dia sanggup mewakili Malaysia. Ini adalah satu penghormatan untuk saya.

“Sangat susah untuk orang Itali nak mewakili bendera negara lain selain Itali sebab orang Itali tersangatlah bangga dengan Itali.

“Tapi kalau kerajaan Malaysia sudi membawa Salva dan pasukan saya untuk ke Malaysia, mengenali Malaysia, budaya Malaysia, orang Malaysia yang sangat budiman, keindahan Malaysia, pembangunan Malaysia, saya sangatlah berbesar hati,” ujar Jofliam dalam hantaran Instagram miliknya.

Penulis pernah merasai sendiri ‘Jofliam Pizza 150’ sebelum ini, ia sememangnya pizza yang anda kena cuba sekali seumur hidup.

Walaupun agak sukar untuk mendapatkannya, namun pengalamannya kekal diingati sehinggalah hari ini.

Jika anda datang bersama rakan, penulis cadangkan anda untuk membeli dua kotak, kerana satu kotak memang tidak cukup dan silalah makan ketika piza itu masih panas-panas.

Sumber : Vocket