Shah Rukh Khan Didakwa Beri Rasuah RM13 Juta Untuk Gugurkan Kes Dadah Anak

Shah Rukh Khan dan anak, Aryan Khan | Gambar : ANI News

Nama aktor terkenal Bollywood, Shah Rukh Khan (SRK) menjadi bualan di bibir peminat di India selepas dia didakwa memberikan rasuah kepada pegawai Biro Kawalan Narkotik (NCB) sebagai ganjaran menggugurkan pertuduhan kes dadah melibatkan anaknya, Aryan.

Memetik laporan Sinar Harian, SRK dikatakan menawarkan wang berjumlah 250 juta rupee (kira-kira RM13 juta) kepada seorang pegawai bernama Sameer Wankhede.

Lebih mengejutkan, tangkap layar perbualan Sameer di aplikasi WhatsApp dipercayai bersama SRK mula tersebar di media sosial sekali gus mengundang pelbagai reaksi daripada warganet.

Dalam perbualan tersebut, SRK menghantar mesej panjang lebar merayu agar nama anaknya digugurkan daripada siasatan mengambil dadah ketika di atas kapal pelayaran pada Oktober 2021.

Sesetengah pengguna media sosial percaya bahawa dakwaan tersebut adalah benar berdasarkan gaya hidup mewah ditampilkan Sameer selain kerap bercuti di luar negara dipercayai menggunakan wang rasuah.

Aryan, 25, ditahan bersama tujuh rakan lain termasuk dua wanita di sebuah kapal pelayaran di pantai Mumbai pada Oktober 2021 atas dakwaan penyalahgunaan dadah.

Aryan Khan (tengah) telah ditangkap dalam kes dadah dan menghabiskan selama hampir tiga minggu di penjara pada 2021 | Gambar : Agensi

Dia bagaimanapun dibebaskan selepas 28 hari ditahan dan hasil siasatan mendapati tiada sebarang bukti penglibatannya.

Kertas pertuduhan yang difailkan di mahkamah oleh agensi itu menamakan 14 tertuduh dalam kes berkaitan tetapi menggugurkan enam yang lain termasuk Aryan kerana kekurangan bukti.

Sumber : Sinar Harian