Setiap Batang Rokok Di Kanada Dilabel Amaran ‘Rokok Penyebab Mati Pucuk’

Foto : BBC

OTTAWA – Kanada kini semakin serius dalam usaha membanteras tabiat merokok apabila setiap batang rokok yang dijual di negara itu mesti dilabel dengan amaran kesihatan yang tertera ‘rokok menyebabkan mati pucuk dan kanser’ dan ‘terdapat racun dalam setiap sedutan’.

Menteri Kesihatan Mental dan Penagihan Kanada pada Mei lalu, Carolyn Bennett berkata label amaran baharu itu akan turut disertakan bersama imej grafik sekali gus memberi peringatan kesihatan tentang akibat merokok kepada orang awam.

Pada tahun 2000, Kanada mula menguatkuasakan amaran grafik pada pek rokok termasuk gambar jantung yang mengerikan dan paru-paru yang berpenyakit untuk meningkatkan kesedaran tentang bahaya kesihatan yang berkaitan dengan penggunaan tembakau.

Trend merokok telah menurun sejak dua dekad yang lalu di negara itu.

Namun, menurut data kerajaan, penggunaan tembakau terus membunuh 48,000 rakyat Kanada setiap tahun dan hampir separuh daripada kos penjagaan kesihatan negara itu dikaitkan dengan penggunaan bahan tersebut.

Ottawa menyasarkan untuk mengurangkan lagi bilangan perokok di negaranya kepada lima peratus daripada populasi atau kira-kira 2 juta orang, menjelang 2035. – AFP