Otoniel, Pengedar Dadah Colombia Paling Ganas Selepas Pablo Escobar, Dipenjara 45 Tahun

Foto : archyde

NEW YORK – Salah seorang raja dadah paling terkenal di Colombia, Dairo Antonio Usuga dijatuhi hukuman penjara 45 tahun oleh hakim persekutuan AS.

Usuga yang juga dikenali sebagai ‘Otoniel’ adalah ketua geng penyeludupan narkotik terbesar di Colombia, Clan del Golfo, atau Gulf Clan telah diekstradisi ke Amerika Syarikat dari Colombia tahun lepas dan mengaku bersalah atas tuduhan penyeludupan kokain awal tahun ini.

Raja dadah berusia 51 tahun itu mengaku bersalah pada Januari kerana menjalankan perusahaan jenayah, terlibat dalam konspirasi narkotik maritim dan terlibat dalam konspirasi pengimportan narkotik.

Hakim Mahkamah Daerah AS Dora Irizarry menjatuhkan hukuman penjara 45 tahun kepada Usuga bagi setiap pertuduhan, dengan hukuman berjalan serentak.

Pendakwa raya menyifatkan Usuga sebagai pengedar dadah Colombia paling ganas selepas Pablo Escobar dan menuduhnya serta Gulf Clan menyeludup sekurang-kurangnya 73 tan kokain ke Amerika Syarikat antara 2003 dan 2012.

“Otoniel mengetuai salah satu organisasi penyeludupan kokain terbesar di dunia, di mana dia mengarahkan pengeksportan sejumlah besar kokain ke Amerika Syarikat dan mengarahkan pembunuhan ke atas penguatkuasa undang-undang Colombia, pegawai tentera dan orang awam,” kata Peguam Negara AS Merrick Garland dalam satu kenyataan.

Usuga adalah orang paling dikehendaki di Colombia sehingga dia ditangkap pada Oktober 2021 di barat laut negara itu menerusi operasi ketenteraan besar-besaran.

Menurut Jabatan Kehakiman AS, Gulf Clan mempunyai seramai 6,000 ahli dan merupakan salah satu pengedar terbesar kokain di dunia. – AFP